آخرین مرحله بعد از گذراندن واحدهای عمومی و تخصصی هر رشته، قبل از فارغ التحصیلی مقطع کارشناسی ارشد و دکترا، نوشتن پایان نامه یا تز یا به اصطلاح قدیمی تر رساله می باشد. پایان نامه ها معمولا بررسی موضوع یا ارائه الگو یا پاسخ به سوالی با توجه به انواع پرسشنامه و داده، با استفاده از فرمولها و نرم افزارهای مربوطه و تجزیه و تحلیل آن می باشد. پایان نامه باید با حفظ استانداردها و چارچوب مشخص، نظر اساتید را جلب کرده تا نتایج بدست آمده را دیگر دانشجویان بکار گرفته و باعث پیشرفت سطح علمی گردد. راهنمای پایان نامه نویسی، به شما مسیر حرکت این راه را قدم به قدم نشان می دهد.
مراحل پایان نامه نویسی تمامی رشته گرایش:
۱- انتخاب موضوع پایان نامه
۲- انتخاب استاد راهنما و مشاور
۳- تکمیل فرم انتخاب موضوع پایان نامه
۴- تکمیل پروپزال
۵- تصویب پروپزال
۶- اخذ کد پایان نامه
۷- پایان نامه نویسی
۸- اعلام آمادگی دفاع
۹- برگزاری دفاع
۱۰- اخذ نمره و ثبت

در این مقاله قصد داریم راهنمای قدم به قدم نوشتن یک پایان نامه را مرور کنیم. پس با ما همراه باشید.
۱. انتخاب موضوع پایان نامه: هر تحقیق و پژوهش سندی برای پاسخ به سوالی علمی است که تا به امروز جوابی نداشته است. موضوع پایان نامه باید دارای خصوصیات زیر باشد:
- جذاب و جدید و غیر تکراری
- موضوع تحقیق جزو علاقه مندی خودتان باشد.
- مرتبط با رشته و گرایش رشته تحصیلی
- مرتبط با تخصص استاد راهنما و استاد مشاور
- امکان استخراج مقاله داشته باشد.
- تا حد امکان از ذکر عبارت هایی مثله بررسی، ارائه، ارزیابی در ابتدای موضوع پایان نامه بپرهیزید.
- در صورتیکه برای انتخاب یک موضوع خوب برای پایان نامه خود مشکل دارید می توانید با تماس با تیم 3 سوت پروژه در کمترین زمان لیستی متناسب با رشته تحصیلی خود با عنوان های به روز و مورد تایید اساتید دریافت نمایید کافیست از طریق تلگرام یا واتساپ کلمه موضوع پایان نامه را ارسال نمایید تا در کمترین زمان، مشاوران حرفه ای 3 سوت پروژه با شما تماس بگیرند و شما راهنمایی کنند.
۲. انتخاب استاد راهنما و مشاور: بعد از انتخاب موضوع باید استاد راهنمای پایان نامه و استاد مشاور پایان نامه را در دانشگاه محل تحصیل خود مشخص کنید که این کار امروزه به شکل سیستمی انجام می گردد ولی قبل از آن باید با اساتید ذکر شده موضوع پایان نامه را در میان بگذارید ( در برخی موارد موضوع انتخابی به حدی پیش و پا افتاده یا برعکس به حدی نو می باشد که اساتید از قبول آن امتنا می کنند. ) همچنین مد نظر داشته باشید ظرفیت استاتید برای مشاوره و راهنمایی دانشجویان محدود است و نکته با اهمیت اینکه استاد راهنما یا استاد مشاور باید به شکل تمام وقت یا نیمه وقت در دانشگاه باشد.
۳.تکمیل فرم انتخاب موضوع پایان نامه : در این مرحله فرم انتخاب موضوع پایان نامه را تکمیل کرده و به مدیر گروه دهید.
۴. تکمیل پروپزال: به فرم پیشنهادی پایان نامه که دارای چار چوب مشخصی می باشد پروپزال می گویند در حقیقت پروپزال باعث تصویب یک پایان نامه می باشد و بخش بسیار مهمی می باشد، که شامل:
– بیان مساله
– اهداف
– روش کار
– سوابق تحقیق و …
می باشد. در پروپزال با معرفی موضوع پایان نامه و اهمیت آن و اشاره به تحقیقات پیشین (با ذکر منبع) و نتایجی که از انجام این پایان نامه خواهید گرفت مطالبی را می نویسید. در هر نیمسال تحصیلی جلسه تخصصی در گروه های آموزش دانشکده ها برگزار می گردد که پروپزال های تایید شده را به شواری تحصیلات تکمیلی و سپس حوزه معاونت پژوهش ارسال می گردد.( پروپزال را با کمک اساتید راهنما و مشاور انجام دهید.)
پیشنهاد 3 سوت پروژه به دانشجویان
حداقل یکبار با استاد راهنمای خود مشورت کنید (طبق قوانین دانشگاه، دانشجو باید 2 ماه یکبار گزارشی مبنی بر پیشرفت پایان نامه به دانشگاه ارائه کند) و مطالب را به ایشان نشان داده و نظر استاد مشاور را در کیفیت و بهتر شدن پایان نامه بپرسید.
برای تحقیق خود مدام در مقالات، گزارشات تحقیق و سایت ها مطالعه و جستجو کنید و کلیه مطالب را شماره گذاری کنید تا بتوانید در فهرست از آنها استفاده نمایید.
برای نظم پایان نامه باید فصل بندی را به استاد راهنما ارائه نمایید تا به صورت اصولی برای شما ویرایش نماید.
کتاب هایی که در زمینه گزارش نویسی، ادبیات مقاله و دستور نگارش پایان نامه می باشد را مطالعه نمایید.
۵. تصویب پروپزال: فرم پروپزال و فرم انتخاب موضوع پایان نامه را دریافت و اطلاعات را تکمیل نمایید دقت نمایید که موضوع پایان نامه نباید تکراری باشد بعد از ارسال به مدیر گروه دانشکده ۲ هفته زمان دارید تا پروپزالی که با کمک استاد راهنما و استاد مشاور آماده کرده اید را به مدیر گروه دانشکده تسلیم نمایید.( فرم پروپزال در وبسایت دانشگاه قابل دانلود می باشد.)
- امضای اساتید باید به شکل حقیقی باشد و کپی و اسکن یا پرینت آن قابل قبول نمی باشد.
- پروپزال بدون امضای استاد راهنما و مشاور تکمیل نیست و قابل ارائه نیز نمی باشد و در صورت ارائه برگشت خواهد خورد
- پروپزال را چندین بار بخوانید تا اشتباه دیکته ای، نگارشی و تایپی نداشته باشد.
- در صورتی که پایان نامه در زمان اعلام شده تسلیم نگردد دانشجو نمی تواند اظهار بی اطلاعی از تاریخ آن کند و کلیه عواقب آن متوجه دانشجو می باشد.
- پروپزال در ۲ مرحله تصویب اولیه( تصویب در کمیته تخصصی گروه آموزشی) و تصویب نهایی (تصویب در شورای پژوهشی دانشکده) تایید می گردد.
- پروپزال تایید شده را می توان قبل از برگزاری جلسه دفاع تغییر داد اما این کار باعث اجرا شدن پروسه از ابتدا می گردد بنابر این تا جای ممکن پروپزال را کامل و دقیق بنویسید تا تغییرات جزئی یا کلی ندهید و زمان خود را صرفه جویی کنید.
۶. اخذ کد پایان نامه: بعد از تصویب پروپزال در شورای پژوهشی، پروپزال در سایت پایان نامه بارگذاری و کد پایان نامه اخذ می گردد، که تا 6 ماه مجاز به دفاع پایان نامه می باشید.
در شرایط خاص می توان استاد راهنما یا استاد مشاور را با دلایل قابل استناد تغییر داد.
۷. پایان نامه نویسی : در ابتدا با ساختار یک پایان نامه آشنا شویم:
- چکیده
- فهرست ها
- فصول پایان نامه
فصل اول: کلیات تحقیق
فصل دوم: روش تحقیق
فصل سوم: مدل ها و ایده های تحقیق
فصل چهارم: یافته های تحقیق (نتایج پایان نامه)
فصل پنجم: خلاصه تحقیق و تفسیر نتایج
- منابع و مراجع
ساختار کلی پایان نامه:
- صفحات آغازین( شامل جلد، یک صفحه به نام خدا، صفحه عنوان، صورتجلسه دفاع پایان نامه، تعهد نامه، چکیده و فهرست می باشد)
- فصل های پایان نامه
- منابع و مراجع
- ضمیمه ها و پیوست ها
- صفحات پایانی ( که شامل ترجمه چکیده به انگلیسی، صفحه عنوان انگلیسی می باشد)
در راهنمای پایان نامه نویسی، بعد از انتخاب یک موضوع خوب برای پایان نامه، انتخاب یک عنوان خوب منطبق بر ویژگی ها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد.
چکیده
چکیده معمولا کوتاه و مختصرمی باشد و حداکثر شامل ۴۰۰ کلمه می باشد و پاسخی به برخی از سوالات خواننده پایان نامه می باشد که موجب علاقه مندی خواننده به مطالعه پایان نامه می باشد، همچنن علاوه بر خوانایی چکیده اطلاعات عنوان نباید مجدد در چکیده تکرار شود و ارجاع مطالب یا رفرنس نیز در این قسمت نمایش داده نمی شود.
برخی از سوالات پرتکرار در پایان نامه ها:
- چه مساله ای در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفته است؟
- دلیلضرورت تحقیق برای این مساله چیست؟
- کدام روش پژوهش مورد استفاده قرار گرفته است؟
- نتایج و کاربردهای بررسی این مساله چه بوده است؟
فهرست ها
فهرست مطالب، فهرست علائم و نشانه ها، فهرست جداول، فهرست اشکال و سایر فهرست ها در این قسمت قرار می گیرد. عناوین سرفصل ها باید خلاصه و کوتاه اما خوانا و گویا باشند و در صورت استفاده از عناوین اصلی دارای زیر شاخه، در فهرست نیز زیرشاخه ها به شکل تورفتگی نمایش داده شود.
نکته: در فهرست ها هیچگاه صفحات تقدیر و تشکر و چکیده و… ذکر نمی گردند و در حقیقت صفحات اولیه پایان نامه که قبل از فهرست قرار دارند در این قسمت نمایش داده نمی شود.
نکته: عناوین فهرست حتما باید عین عناوین متن باشند و حتی این موضوع در استفاده از حروف بزرگ و … نیز باید رعایت شود.
فصل های پایان نامه
پایان نامه کارشناسی ارشد شامل ۵ فصل به ترتیب زیر می باشد:
فصل اول: مقدمه و طرح مساله ( که به آن کلیات تحقیق نیز گفته می شود)
فصل دوم: مروری بر منابع یا روش تحقیق
فصل سوم: مدل ها و ایده های تحقیق
فصل چهار: نتایج تحقیق
فصل پنجم: نتیجه گیری و پیشنهادات
فصل اول: کلیات تحقیق
که با مقدمه شروع می شود و اصولا بعد از تکمیل و نگارش دیگر بخش های پایان نامه نوشته می شود اما جمله اول مقدمه بسیار مهم می باشد و باید به گونه ای نوشته شود که خواننده را برای خواندن ادامه پایان نامه متقاعد کند. شما می توانید برای انجام این امور از تیم متخصص 3 سوت پروژه از طریق واتساپ یا تلگرام، مشاوره بگیرید.
فصل دوم: روش تحقیق
اطلاعات متقاعد کننده از نتایج بدست آمده تحقیق، برای خواننده در این بخش قرار می گیرد و به برخی سوالات نیز پاسخ داده می شود.
فصل سوم: مدل ها و ایده های تحقیق
متغییرهای اندازه گیری مرتبط با اهداف تحقیق در این بخش معرفی می شوند.
فصل چهارم: یافته های تحقیق یا نتایج پایان نامه
نتایج بدست آمده از حل معادلات و فرمولها، شبیه سازی یا آزمایشات در این بخش قرار می گیرد و یکی از بخش های بسیار با اهمیت پایان نامه می باشد.
- نتایج تحقیق به شکل نمودار، آمار، جداول و شکل ها نمایش داده می شود.
- مشخص کردن بازه تغییر و تفسیر اطلاعات
- نتایج رد کننده یا تایید کننده فرضیات تحقیق در این بخش می باشد.
- در این بخش به جزئیات بسیار ریزی پرداخته می شود تا خوانند نیز برداشت خود را داشته باشد.
- نتایج مهم باید در ابتدای پاراگراف به صورت خوانا و شفاف نوشته شود.
فصل پنجم: خلاصه تحقیق و تفسیر نتایج
هدف نگارش این فصل بازگشت به بیان مساله و هدف اصلی تحقیق می باشد، این فصل می تواند خلاصه ای از فصل های مهم پایان نامه باشد معنای نتایج بدست آمده از فصل چهارم را بیان می کندکه تمامی نتایج بدست آمده به همراه تفسیر آن در این قسمت گذاشته می شود همچنین پیشنهاداتی نیز ارائه می گردد.
ویرایش پایان نامه
بعد از اتمام، حتما چندین بار پایان نامه را بخوانید و جملات را از لحاظ نگارشی یا دیکته ای چک نمایید. نرم افزار هایی نیز در این رابطه وجود دارند که می توانند بسیار موثر باشند. همچنین خواندن پایان نامه توسط دیگران بسیار مفید خواهد بود و اگر پایان نامه توسط یک شخص باتجربه خوانده شود قطعا بسیاری از ایرادات آن برطرف می شود و احتمال محتوای تکراری یا جملات بی معنی یا جملات بی ارتباط بسیار کم خواهد بود. برای انجام این کار حتما قبل از نگارش پایان نامه با تیم باتجربه 3 سوت پروژه از طریق تلگرام یا واتساپ مشورت کنید.
۸. اعلام آمادگی دفاع: در این مرحله پاور پوینتی شامل فصول نام برده به همراه عکس و جداول و نمودارهای آماری تهیه می گردد و به آموزش و اساتید راهنما و مشاور اطلاع رسانی می گردد.
لازم به ذکر است که در این مرحله شما باید پاورپوینتی جهت ارائه مقاله خود آماده کنید که در این مقاله نکات ارزشمندی برای شما گردآوری کرده ایم و پیشنهاد می کنیم حتما مطالعه فرمایید.
۹. برگزاری دفاع: دانشکده تاریخ وساعتی را برای برگزاری دفاع پایان نامه تنظیم و به شما اطلاع رسانی می کند. تا قبل از این مرحله حتما چندین بار پایان نامه را مرور کرده تا بتوانید ارائه خوبی در حضور داوران انجام دهید. در این مرحله اصولا چندین سوال از منابع پایان نامه، سوال مطرح شده، پیشنهادات آتی، فرمول استفاده شده و … می گردد که در صورت تسلط می توانید به آسانی جواب دهید. مدت زمان دفاع حدود 15 الی 30 دقیقه می باشد. و سه فصل ابتدایی توضیحات اندکی دارد.
در نظر داشته باشید که ممکن است به دلیل نبود فونت پاورپوینت، کلمات بهم ریخته یا با ظاهری نه چندان مناسب نمایش داده شود که تیم 3 سوت پروژه این مشکل را کاملا حل کرده است.
۱۰. اخذ نمره و ثبت: بعد از ارائه پایان نامه اساتید بدون حضور شما با همدیگر مشورت کرده و نمره ای از 18 با توجه به پایان نامه و ارائه خواهند داد، 2 نمره الباقی بابت مقاله می باشد که 6 ماه زمان خواهید داشت و از مطالب همین پایان نامه مقاله ای استخراج می نمایید تا نمره پایان نامه درج شود. در صورتیکه مایل به ارائه مقاله نباشید نمره شما از 18 نمره ارزیابی می گردد و تعداد پایان نامه های با نمره کامل بسیار کم می باشد.
کامل و جامع بود خیلی به همچین چیزی نیاز داشتم که کامل باشه . ممنون از نویسنده
سپاس از شما
ممنون از مطالب مفیدتون. من برای پایان نامه رشته هوشبری مقطع ارشد نیاز به کمک شما دارم. می شه راهنماییم کنید؟
با سلام برای مشاوره در مورد موضوع و مراحل کار لطفا شماره تماس خود را به 09011124868 ارسال فرمایید. روز خوش
ممنون
ممنون از بازخورد شما در صورت نیاز به مشاوره با شماره 09011124868 یا این لینک در تماس باشید.