نخستین قدم برای نگارش پایان نامه، انتخاب موضوع می باشد. در حقیقت انتخاب موضوع پایان نامه مهم ترین قدم سفر تحصیلی شماست. پایان نامه دکترا مفصل تر از دیگر پایان نامه ها می باشد اما انتخاب موضوع برای هر نوع پایان نامه ای یکی از چالش های مهم نگارش یک پایان نامه می باشد. انتخاب موضوع پایان نامه برای برخی از دانشجویان کاریست مشکل که باعث به تاخیر افتادن فارغ التحصیلی نیز می گردد. همچنین انتخاب یک موضوع خوب که با علایق شما سازگار است ممکن است در آینده برای انتخاب شغل نیز موثر باشد. در ادامه مراحل انتخاب موضوع پایان نامه را شرح می دهیم.
مرحله ۱: شناخت علاقه تان به موضوع پایان نامه
یک برگه سفید بردارید و علایق خود را بر روی آن یادداشت کنید و سپس اولویت بندی کنید ، بعد از اینکار موضوعات را گوگل کنید. انتخاب موضوع مورد علاقه باعث ایجاد انگیزه و پشتکار بیشتر شما در انجام پروسه پایان نامه تان می گردد.

مرحله ۲: مشاوره با استاد راهنما و تعیین کلید واژه
با استاد راهنمای خود در مورد علاقه مندی هایتان صحبت کنید تا وی نیز با توجه به موضوعاتی که کار می کند به شما کلید واژه دهد تا راحت تر بتوانید مقاله بیس را پیدا کنید. همچنین می توانید در مورد موضوع پایان نامه با فارغ التحصیلان دکترا و محققین و افراد صاحب نظر مشورت کنید تا از جنبه های جدید و کاربردی موضوع پایان نامه مطلع شوید. معمولا این افراد گپ های تحقیقاتی در حوزه های مختلف را می شناسند.
مرحله ۳: انتخاب مقاله بیس پایان نامه
از استاد راهنما نام مجلات معتبر خارجی را گرفته و در سایت های معروف جستجو کنید همچنین می توانید با استفاده از اکانت دانشجویی خود برای مشاهده مقالات دانشگاه ها نیز استفاده نماید . همچنین شما می توانید از تکالیف کلاسی و تحقیقاتی که در حین تحصیل انجام داده اید و بازخورد مناسبی از استاد گرفته اید هم استفاده نمایید و با کمک استاد، مقاله بیس را مشخص نمایید. نمونه ای از سایت های خوب:
- Pumed
- Scopus
- Emeraldinsight
- Sciencedirect
- Springer
- Tandfonline
- Wiley online library
- Elsevier
- Web of scienses
همچنین شما می توانید روند تحقیقات را از آخرین مقالات چاپی در معروف ترین ژورنال ها مشخص کنید برای این کار کلید واژه های مربوطه را کافیست در موتورهای جستجو ( مانند گوگل اسکولار، جی استور، ایبسکو و …) بررسی نمایید.
مرحله ۴: ارائه پروپزال به استاد راهنما
قسمت چکیده مقاله مد نظر را چندین بار بخوانید همچنین قسمت فرضیات، جامعه آماری، روش تحقیق، متغییرها و فرمول ها را به دقت مطالعه کنید و مطالب را به صورت خلاصه وارد پروپزال نمایید و به استاد راهنمای خود نشان دهید.
انتخاب موضوع پایان نامه دغدغه اصلی دانشجویان می باشد انتخاب یک موضوع جدید و قابل کار که کسی تا به امروز روی آن کار نکرده باشد امریست بسیار نگران کننده اما با مشورت با افرادی که قبلا چندین پایان نامه نوشته اند این نگرانی ها رفع می گردد و شما متوجه می شوید که روال اصولی کار با یافتن یک مقاله بیس خوب بسیار راحت می شود که انتخاب این مقاله بیس نیز نیاز به تجربه افراد کاردان و باتجربه می باشد.
المان های اساسی در انتخاب موضوع پایان نامه
۱- انتخاب موضوع پایان نامه مطابق با رشته تحصیلی
۲- قابلیت تحقیق موضوع انتخابی
۳- عدم استرس و نگرانی
نکات مهم و کلی انتخاب موضوع مقاله:
از همان ترم اول شروع به انتخاب موضوع مقاله کنید.
موضوع پایان نامه نباید زیاد طولانی یا خیلی کوتاه باشد.
شامل کلیه محتویات پایان نامه باشد.
حتما از کلمات معادل فارسی استفاده شود و از به کار بردن کلمات مخفف یا اصطلاحات بپرهیزید.
مطالعه اجمالی بسیار کمک کننده خواهد بود.
گذاشتن کامنت